Κωδικός Μαθήματος
ΔΕΛΟΓ50
Θεωρία / Εργαστήριο / Φροντιστήριο / Ασκήσεις
3 / - / - / -
Εξάμηνο Μαθήματος
5ο ή 7ο
Προαπαιτούμενα
ΔΕΛΟΓ01-2 Χρηματοικονομική Λογιστική Ι
Γλώσσα Διδασκαλίας & Εξετάσεων
Ελληνικά
Προσφέρεται σε φοιτητές ERASMUS
Ναι
Ηλεκτρονική Σελίδα Μαθήματος
Κατηγορία Μαθήματος
Επιλογής
Τύπος Μαθήματος
Επιστημονικής Περιοχής
Πιστωτικές Μονάδες (ECTS)
3
Διδάσκων / ουσα
Β. Ζήσης
Στόχος Μαθήματος - Περιγραφή Περιεχομένου:

Το μάθημα «Διεθνής Λογιστική» παρουσιάζει ειδικά θέματα στη χρηματοοικονομική λογιστική βασισμένο στα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα ή Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης. Συγκεκριμένα θα εξεταστούν θέματα που σχετίζονται με το Εννοιολογικό Πλαίσιο, τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων (μισθώσεις, ομολογιακά δάνεια και αντιμετώπιση του κόστους δανεισμού), θέματα που σχετίζονται με την παρουσίαση των οικονομικών καταστάσεων με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα ή Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης όπως τα κέρδη ανά μετοχή και η μεταβολή λογιστικών πολιτικών καθώς και κάποια ιδιαίτερα θέματα στη λογιστική των στοιχείων του ενεργητικού (π.χ. πάγια, επενδύσεις σε ακίνητα, μη κυκλοφοριακά στοιχεία κατεχόμενα προς πώληση, αποθέματα κ.λπ.). Στόχος του μαθήματος είναι η εξοικείωση των φοιτητών με τα σύγχρονα θέματα και προβλήματα στην αποτύπωση των οικονομικών δεδομένων των επιχειρήσεων μέσα από το πλαίσιο αρχών και κανόνων των διεθνών προτύπων. 

Μαθησιακά Αποτελέσματα:

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι  φοιτητές  θα  είναι  σε  θέση:

  • Να γνωρίζουν το «Εννοιολογικό Πλαίσιο» που έχει υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικών Αναφορών και τον τρόπο με τον οποίο υιοθετούνται νέα λογιστικά πρότυπα.
  • Να εμβαθύνουν σε λογιστικές μεθοδολογίες και λογιστικές πρακτικές που έχουν υιοθετηθεί με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης και να καταχωρούν σχετικές ημερολογιακές εγγραφές ή εγγραφές προσαρμογής στα λογιστικά βιβλία.
  • Να αναλύουν και να κατανοούν τις επιπτώσεις στη λογιστική πληροφορία από τη χρήση εναλλακτικών λογιστικών πρακτικών και μεθοδολογιών που εφαρμόζονται με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης σε σχέση με άλλα λογιστικά πλαίσια.
  • Να γνωρίζουν και να διακρίνουν βασικές διαφορές στη δομή, παρουσίαση και αποτίμηση λογαριασμών μεταξύ των Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων που καταρτίζονται με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης και των  Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων άλλων λογιστικών πλαισίων.
  • Να κατανοούν το πληροφοριακό περιεχόμενο των  Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων που καταρτίζονται με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης.
Προτεινόμενη Βιβλιογραφία:
  • «Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς - Θεωρία και Εφαρμογές», Νεγκάκης Χρήστος, Εκδόσεις Αειφόρος Λογιστική Μονοπρόσωπη ΙΚΕ.
  • «Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα»,  Καραγιώργος Θεοφάνης - Πετρίδης Ανδρέας, Εκδόσεις Αφοί Θ. Καραγιώργου Ο.Ε.
  • «Χρηματοοικονομική Λογιστική» Γκίκας Δημήτριος, Παπαδάκη Αφροδίτη, Σιουγλέ Γεωργία, Δεμοιράκος Ευθύμιος, Τζόβας Χρήστος, Εκδόσεις Μπένου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Καραολή & Δημητρίου 80
Πειραιάς,18534

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ