Κωδικός Μαθήματος
ΔΕΟΔΕ35
Θεωρία / Εργαστήριο / Φροντιστήριο / Ασκήσεις
3 / - / - / -
Προαπαιτούμενα
-
Γλώσσα Διδασκαλίας & Εξετάσεων
Ελληνικά
Τύπος Μαθήματος
Ειδικού Υποβάθρου
Πιστωτικές Μονάδες (ECTS)
3
Διδάσκων / ουσα
Δ. Κόσσυβα
Στόχος Μαθήματος - Περιγραφή Περιεχομένου:

Το μάθημα επικεντρώνεται στη διαχείριση μακροπρόθεσμων θεμάτων που σχετίζονται με τον ανθρώπινο παράγοντα στο πλαίσιο του Στρατηγικού Μάνατζμεντ του οργανισμού. Ασχολείται με θέματα όπως η οργανωσιακή δομή, η κουλτούρα, η οργανωσιακή επίδοση, η προσαρμογή των πόρων στις μελλοντικές επιχειρηματικές προκλήσεις, η διαχείριση γνώσης, η διαχείριση ταλέντων και η διαχείριση αλλαγής. Σε γενικές γραμμές, εξετάζει κάθε σημαντικό ζήτημα που σχετίζεται ή επηρεάζεται από τα στρατηγικά σχέδια του οργανισμού, ενώ διαμορφώνει πλάνα δράσης για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, διασφαλίζοντας την ευθυγράμμιση του ανθρώπινου δυναμικού με τους ευρύτερους στόχους του οργανισμού.

Σκοπός του μαθήματος είναι να βοηθήσει τους φοιτητές να κατανοήσουν πώς οι επιχειρήσεις/οργανισμοί διαχειρίζονται στρατηγικά τους εργαζομένους τους και πώς οι αποφάσεις σχετικά με τη διοίκηση ανθρωπίνων πόρων συνδέονται με τη στρατηγική και την επίδοση της επιχείρησης. Επιπλέον, στόχος του μαθήματος είναι να κατανοήσουν οι φοιτητές πώς οι στρατηγικές αποφάσεις και οι επιλογές στη διοίκηση ανθρωπίνων πόρων πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τις στρατηγικές προτεραιότητες και στόχους του οργανισμού, ενώ ταυτόχρονα να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και προσδοκίες των εργαζομένων. Επίσης, το μάθημα αποσκοπεί να αναλύσει τις βασικές έννοιες, τα εργαλεία (όπως η αλυσίδα αξίας της διοίκησης ανθρωπίνων πόρων) και τα θεωρητικά μοντέλα (όπως τα μοντέλα βέλτιστων πρακτικών, τα μοντέλα βέλτιστης εναρμόνισης και η θεωρία πόρων και ικανοτήτων) της διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού, εστιάζοντας στη σύνδεσή τους με τις επιχειρηματικές στρατηγικές. Τέλος, ένας ακόμη στόχος του μαθήματος είναι να ενθαρρύνει τους φοιτητές να αναπτύξουν κριτική σκέψη και αναλυτικές δεξιότητες, μέσα από μελέτες περίπτωσης και την ανάλυση της σχετικής βιβλιογραφίας. Συνολικά, τα θέματα που θα εξεταστούν κατά τη διάρκεια των διαλέξεων θα προσφέρουν στους φοιτητές γνώσεις που συνδέονται άμεσα με την προσωπική τους ανάπτυξη, καθώς και με την επαγγελματική τους πορεία.

Μαθησιακά Αποτελέσματα:

Μετά την ολοκλήρωση του μαθήματος, μέσα από την ανασκόπηση της σύγχρονης βιβλιογραφίας, την παρουσίαση και την ανάλυση πραγματικών μελετών περίπτωσης, οι φοιτητές θα είναι σε θέση:

• Να περιγράψουν πώς το Στρατηγικό Μάνατζμεντ  Ανθρωπίνων Πόρων μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της οργανωσιακής επίδοσης.

• Να αναγνωρίσουν και να κατανοήσουν τον ρόλο των εργαζομένων ως καθοριστικό παράγοντα για την επίτευξη διατηρήσιμου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, εστιάζοντας στη στρατηγική διάσταση της διοίκησης ανθρωπίνων πόρων .

• Να κατανοήσουν τις βασικές προσεγγίσεις, θεωρίες και έννοιες που διαμορφώνουν το Στρατηγικό Μάνατζμεντ  Ανθρωπίνων Πόρων .

• Να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα διάφορων πρακτικών Διοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων και την επίδρασή τους σε άτομα και οργανισμούς.

• Να αναλύσουν και να αξιολογήσουν τις βασικές θεωρίες του Στρατηγικού Μάνατζμεντ  Ανθρωπίνων Πόρων, καθώς και να κατανοήσουν πώς αυτές συσχετίζονται και αλληλεπιδρούν με τις θεωρίες που αφορούν τη δομή, τη λειτουργία και την επίδοση των οργανισμών.

• Να εξετάσουν τις επιπτώσεις των πρακτικών και αξιών του Στρατηγικού Μάνατζμεντ  Ανθρωπίνων Πόρων μέσα σε ένα ευρύτερο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο.

• Να αξιολογήσουν τη διαδικασία του Στρατηγικού Μάνατζμεντ  Ανθρωπίνων Πόρων λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος του οργανισμού και τον τομέα στον οποίο δραστηριοποιείται.

• Να αναλύσουν πώς οι βασικές λειτουργίες της διοίκησης ανθρωπίνων πόρων ευθυγραμμίζονται με τις στρατηγικές και τις πολιτικές του οργανισμού.

• Να ερμηνεύσουν και να αξιολογήσουν τη στρατηγική συμβολή της συμμετοχής και εμπλοκής των εργαζομένων στο Στρατηγικό Μάνατζμεντ Ανθρωπίνων Πόρων και στην οργανωσιακή επίδοση.

Προτεινόμενη Βιβλιογραφία:
  • Boselie, P. and van der Heijden, B. (2024). Strategic Human Resource Management: A Balanced Approach. 3rd Edition, McGraw Hill.
  • Boxall, P. and Purcell, J. (2022). Strategy and Human Resource Management. 5th Edition, Bloomsbury Publishing.
  • Das Gupta, A. (2020). Strategic Human Resource Management: Formulating and Implementing HR Strategies for a Competitive Advantage. Productivity Press.
  • Μαντζάρης, Ι. (2017). Στρατηγική Διοίκηση Ανθρώπινου Κεφαλαίου. Εκδόσεις Λογισμός.
  • Truss, C., Mankin, D. and Kelliher, C. (2012). Strategic Human Resource Management. Oxford University Press

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Καραολή & Δημητρίου 80
Πειραιάς,18534

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ