Κωδικός Μαθήματος
ΔΕΜΑΡ35
Θεωρία / Εργαστήριο / Φροντιστήριο / Ασκήσεις
3 / - / - / -
Εξάμηνο Μαθήματος
6ο
Προαπαιτούμενα
ΔΕΜΑΡ04 - Μάρκετινγκ
Γλώσσα Διδασκαλίας & Εξετάσεων
Ελληνικά
Προσφέρεται σε φοιτητές ERASMUS
Ναι
Ηλεκτρονική Σελίδα Μαθήματος
Κατηγορία Μαθήματος
Επιλογής
Τύπος Μαθήματος
Ειδίκευσης
Πιστωτικές Μονάδες (ECTS)
3
Διδάσκων / ουσα
Χ. Λίβας
Στόχος Μαθήματος - Περιγραφή Περιεχομένου:

Το παρόν μάθημα εστιάζει στην κατανόηση και εφαρμογή των αρχών του κοινωνικού μάρκετινγκ ως εργαλείου προώθησης θετικών κοινωνικών αλλαγών και της κοινωνικής ευημερίας. Μέσα από την επισκόπηση της σχετικής θεωρίας και την ανάλυση πραγματικών περιπτώσεων, εξετάζεται πώς οι τεχνικές και στρατηγικές του μάρκετινγκ προσαρμόζονται ώστε να εξυπηρετήσουν ευρύτερους κοινωνικούς σκοπούς. Οι διαλέξεις καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως η συμπεριφορική αλλαγή, οι κοινωνικές αξίες, η αυθεντικότητα στην επικοινωνία κοινωνικών μηνυμάτων και η ευθύνη των επιχειρήσεων στην αντιμετώπιση σύγχρονων κοινωνικών προκλήσεων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε σύγχρονες τάσεις όπως ο ακτιβισμός μάρκας (brand activism), η "επιφανειακή/ανειλικρινής κοινωνική ευαισθητοποίηση" (woke washing) και η κοινωνική διαφήμιση, με ανάλυση πρόσφατων περιπτώσεων από την ελληνική και διεθνή αγορά. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος, οι φοιτητές/τριες θα κληθούν να προσεγγίσουν κριτικά τη σχετική θεωρία και να σχεδιάσουν οι ίδιοι/ες καμπάνιες κοινωνικού χαρακτήρα, συνδυάζοντας θεωρητική κατάρτιση με δημιουργική και στρατηγική σκέψη. Η διδασκαλία θα υποστηριχθεί από σύγχρονη βιβλιογραφία, ακαδημαϊκά άρθρα, μελέτες περίπτωσης και εφαρμοσμένα παραδείγματα.

Μαθησιακά Αποτελέσματα:

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής/τρια θα είναι σε θέση να:

  1. Ορίζει και να διακρίνει τις έννοιες του κοινωνικού μάρκετινγκ, του ακτιβισμού μάρκας (brand activism), της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και της κοινωνικής διαφήμισης.
  2. Αναλύει τη θεωρητική βάση και τις ιστορικές εξελίξεις του κοινωνικού μάρκετινγκ.
  3. Αξιολογεί τις ηθικές, πολιτισμικές και πολιτικές διαστάσεις που ενέχει η εφαρμογή κοινωνικών πρωτοβουλιών από οργανισμούς και επιχειρήσεις.
  4. Σχεδιάζει ένα πρόγραμμα κοινωνικού μάρκετινγκ.
  5. Αξιολογεί πραγματικές περιπτώσεις (case studies) κοινωνικού μάρκετινγκ με βάση την αυθεντικότητά τους, την αποδοχή τους από το κοινό και τα επιχειρηματικά ή κοινωνικά αποτελέσματά τους
Προτεινόμενη Βιβλιογραφία:
  1. Σιώμκος, Γ. Ι., Βασιλειάδης, Χ. Α., Γιοβάνης, Α. Ν., Καμενίδου, Ε. Χ., Καραγιάννη, Δ. Α., Μαμαλής, Σ. Α., Μπουτσούκη, Χ. Ν., Σαλαμούρα, Μ. Α., & Φωτιάδης, Θ. Α. (2024). Μάρκετινγκ: Από τις βασικές αρχές στις σύγχρονες προκλήσεις (1η έκδ.). Εκδόσεις Κλειδάριθμος (133024652)
  2. Πολυζωΐδης, Π. (2010). Κοινωνικό μάρκετινγκ (1η έκδ.). TWO K Project ΕΠΕ (50663021)

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Καραολή & Δημητρίου 80
Πειραιάς,18534

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ